IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?
IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?
Iot, İngilizce anlamı Internet of Things olan Iot kavramı ilk olarak Kevin Ashton’ın 1991 yılında yaptığı bir sunumda kullanılmıştır.
Birbiriyle ilişkilendirilen bilgi işlem cihazları, nesneler, hayvanlar, dijital ve mekanik makineler ile sağlanan insanlara ve de insandan ağ bağlantısına gerek duymadan bir ağ aktarabilen sistemlerin adıdır. Günümüzde her geçen gün sürekli olarak IoT kullanımı artmaktadır. Endüstriyel kuruluşlar; hem verimli çalışmak, hem iyi bir müşteri deneyimi yaşatmak, hem işin değerini arttırmak, hem de müşterilerinin isteklerini daha iyi tanımlayabilmek için bu teknolojiyi kullanmaktadırlar.
ıot nasıl çalışır?
Kolunuzda bir akıllı saat olduğunu düşünün. Bu saat sizin gün içinde attığınız adımları saymakta, gittiğiniz mesafeyi ölçmekte, kalp ritim sayınızı size göstermekte ve hatta gün içinde ne kadar uyuduğunuzu hesaplamakta kullandığı bir takım sensörlere sahiptir. Akıllı saatiniz sensörleri aracılığıyla topladığı bu verileri cep telefonunuz aracılığıyla analiz edip, hayatımızı düzene sokmamızda yardımcı olmaktadır. Tam olarak bu noktada, iki cihazın kendi arasında gerçekleştirdiği bu iletişim nesnelerin interneti olarak adlandırılmaktadır. Iot her geçen gün insanlığa büyük faydalar sunmaya devam etmektedir.
nesnelerin interneti’nin yararları
Kullanıldıkları alanlarda şirketlere aşağıdakileri gerçekleştirmelerini sağlayan bir takım avantajlar sunar;
- Müşteri deneyimini arttırmak
- Daha fazla para kazanmak
- İşlevsel kararları daha iyi verebilmek
- Paradan ve zamandan tasarruf etmek
- Çalışanların verimliliğini yükseltmek
- İş süreçlerini geliştirmek
lot kullanım alanları nelerdir?
Nesnelerin interneti teknolojisi, kurumsal, üretim ve endüstriyel alanlar dahil olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde nesnelerin interneti uygulamalarının kullanıldığı bazı önemli alanlar şunlardır:
- İnşaat sektöründe nesnelerin interneti teknolojisi, yapıların daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlamak için kullanılır.
- Lojistik sektöründe, nesnelerin interneti uygulamaları, sevkiyat sürecini izlemek ve lojistik operasyonları optimize etmek için kullanılır.
- Akıllı şehir uygulamalarında, nesnelerin interneti teknolojisi, enerji yönetimi, trafik kontrolü ve çevresel izleme gibi alanlarda kullanılır.
- İmalat sektöründe ise nesnelerin interneti, tesislerin otomasyonu ve üretim süreçlerinin izlenmesi için kullanılır.
- Bilişim sektöründe nesnelerin interneti teknolojisi, ağ güvenliği ve veri yönetimi gibi konularda kullanılır.
- Sağlık sektöründe ise nesnelerin interneti uygulamaları, hastaların durumunu izlemek ve tedavi süreçlerini optimize etmek için kullanılır.
- Ticaret sektöründe nesnelerin interneti teknolojisi, envanter yönetimi ve müşteri deneyimini iyileştirmek için kullanılır.
lot avantajları nelerdir?
1.Yükselen verimlilik ve azalan iş yükü
Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile, sıradan görevler otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede, çalışanların iş yükü ve iş süreçlerinin maliyetleri azaltılarak, insan kaynakları daha karmaşık beceriler gerektiren görevlere yönlendirilebilmektedir.
2. Etkili operasyon yönetimi
Nesnelerin birbirine bağlanarak iletişim kurması, envanter yönetimi, nakliye takibi ve parça yönetimi gibi birden fazla operasyonel alanın otomatik olarak kontrol edilmesini sağlayan önemli bir avantajdır.
3. Kaynakların ve varlıkların daha iyi kullanımı
İnsan kaynağı yanında diğer güç kaynaklarının veya mevcut kurumsal varlıkların otomatik programlama ve izleme ile daha etkin bir şekilde kullanılması ve tasarruf sağlanması mümkün olmaktadır.
4. Kapsamlı pazarlama ve iş geliştirme
Nesnelerin İnterneti sayesinde büyük hacimli kullanıcı verileriyle iş stratejileri oluşturmak, hedefe yönelik reklamcılık yapmak, fiyat politikası düzenlemeleri yapmak gibi pek çok avantaj sunulmaktadır.
5. İyileştirilmiş müşteri hizmetleri
loT teknolojisiyle toplanan özel kişisel verileri, işletmelerin yeni müşteri beklenti ve davranışlarını daha da iyi anlamaları için yardımcı olmaktadır. Ayrıca, satış sonrası ürün takibi veya müşteri hatırlatmaları gibi faaliyetleri kolaylaştırarak müşteri memnuniyetini artırmaktadır.
6. Daha iyi ticari fırsatlar
Nesnelerin İnterneti teknolojisini kullanan şirketler, daha etkili ve verimli iş süreçleri sayesinde daha geniş hizmet veya ürün yelpazesi sunabilmektedir. Bu da rekabetçilerine göre daha fazla ve daha iyi ticari fırsatlar elde etme imkanı sağlamaktadır.
ıot günümüzde ne kadar kullanılıyor?
Bağımsız kuruluşların yaptıkları araştırmaya göre yaklaşık 40 milyar cihazın bağlı olduğu söylenmekte. Aynı araştırmada bu sayı 2003 yılında kişi başına düşen birbirine bağlantılı cihaz sayısı 0.8 iken, günümüzde 6 rakamına ulaşmış vaziyette.
tarihteki ilk ınternet of things
1991 yılında sayıları 15 civarında olan Cambridge Üniversitesi’ndeki bir grup akademisyen, kullandıkları kahve makinesini izleyebilmek için bir kamera sistemi kurmuşlardır. Kurdukları bu sistem, IoT tarihindeki ilk sistem olarak düşünülmektedir.
nesnelerin interneti ile işsizlik artacak mı?
Günümüzde her geçen gün artan dijitalleşme sonucunda insanların yerini makinelerin almasıyla birlikte açığa çıkan “nesnelerin interneti ile işsizlik artacak mı?” korkusu oldukça yerinde bir korku olmakla beraber kullanımının artışı sonucu birçok yeni iş kolunun açılacağını söylemek de mümkün. IoT, insanları birçok sektörde işinden edecekken, birçok yeni sektörün kurulmasını da sağlayarak insanların istihdam edilmesini sağlayacaktır.
Tuzla Bilgisayarcı ekibimiz ile müşterilerimize destek vermeye devam ediyoruz! Notebook tamiri, Yazıcı Tamiri ve Bilgisayarcı hizmetlerimiz ile sizleri bekliyoruz…
Bunları Da Beğenebilirsiniz
- Hepsi
- Bilişim
- Teknoloji